logo salut i benestar

Com realitzar una cura depurativa efectiva

by in Medicina, Nutrición, Salud natural, Salud preventiva, Vitaminas septiembre 16, 2020

Una cura depurativa es basa en realitzar una dieta que ajudi a depurar el nostre organisme de forma natural i sense esforç, seguint una alimentació sana i equilibrada. Les cures depuratives s’associen a la Detoxificació o «Detox», amb l’objectiu d’alliberar-nos de toxines i líquids nocius, i aconseguir així netejar l’aparell digestiu per potenciar la vitalitat de la resta d’òrgans. Però l’objectiu és aconseguir una cura depurativa potenciant les forces naturals del nostre organisme, sense extralimitar les nostres capacitats.

Com ajudem al nostre organisme a eliminar totes les toxines?

Hi ha diverses maneres de fer una cura depurativa:

• Deixar d’ingerir toxines nocives de certs grups d’aliments i / o formes de preparació culinària.

• Reforçar amb vitamines i enzims els processos naturals de desintoxicació.

• Donar un descans als òrgans, evitant les digestions pesades, perquè puguin dedicar-se eficientment a l’eliminació de les toxines del cos.

• Evitar aliments que causen certes intoleràncies.

Abans de començar qualsevol cura depurativa és important tenir en compte que hem de comptar amb un bon estat de salut general, no afeblida per cap malaltia greu. En cas contrari es recomana la consulta prèvia a un especialista, que ens indiqui si és recomanable o no iniciar la cura depurativa, ja que en tractar a òrgans implicats, reduir la ingesta de certs aliments i la posterior reducció de vitamines i minerals, podria influir negativament en el procés de recuperació d’aquesta malaltia.

Quin és el millor moment per començar una depuració?

Qualsevol moment de motivació és bon moment per realizar una cura depurativa, però hi ha èpoques de l’any que són les més recomanables:

• Després d’un període d’ingesta inadequat i / o excessiu d’aliments carregats de toxines, greixos o altres substàncies perjudicials. Així després de les festes nadalenques, després de les vacances o després d’una època que s’ha patit un fort procés d’ansietat.

• En un canvi d’estació i clima acusats (l’inici de la tardor o la primavera és un bon moment per a realitzar una depuració).

• Abans d’iniciar un programa de pèrdua de pes.

• En qualsevol moment en que sentim que l’organisme necessita un descans sobre hàbits alimentaris incorrectes o per canviar les nostres pautes alimentàries de manera definitiva.

Què podem sentir al iniciar una cura depurativa?

Hem de tenir en compte que moltes vegades, en iniciar una cura depurativa, pot aparèixer el que se’n diu «crisi curativa«. El cos intenta desfer-se dels tòxics i de vegades ho fa a través de la febre, diarrea o excrements abundants i pudents, gasos, cansament, falta de gana, nàusees, cefalees, mucositats, mala olor corporal, orina molt fosca, erupcions a la pell, etc.

Per descomptat, no vol dir que anem a patir tots aquests símptomes, dependrà de si és la nostra primera cura depurativa o no, i de la quantitat de tòxics acumulats que hi hagi patit el nostre organisme. De fet moltes persones fan una depuració i tot just tenen símptomes, però en cas que tinguem algun d’ells, hem de ser conscients que és normal i habitual. Forma part del procés d’eliminació de toxines, ja que aquestes precisament s’eliminen a través de tots els canals possibles.

En depuracions molt potents pot produir-se un fenomen molt curiós anomenat la Llei de Hering: consisteix en la reaparició de símptomes de malalties antigues mal curades, on el cos ara ens dóna una nova oportunitat. Així, aquella persona que fa anys va ser asmàtica i va prendre molts medicaments, ara pot tenir, momentàniament, alguns símptomes d’asma. Després desapareixen els símptomes i és quan es perceben totes les millores en l’organisme.

En què consisteix una cura depurativa?

En general, les cures depuratives es basen en restringir de forma absoluta i per un període de temps determinat (5-7 dies, cada 2-6 mesos, per exemple) determinats tipus d’aliments i formes culinàries susceptibles d’aportar toxines i metabòlits no desitjables al nostre organisme.

L’objectiu és permetre a l’organisme prescindir d’elements tòxics per a la vegada poder seguir amb una dieta alimentària equilibrada i suficient que permeti dur a terme la tasca de l’activitat diària.

D’altra banda, podem abordar una cura depurativa completament estricta eliminant en gran part o per complet els aliments en favor de dietes de dejuni (però que no abordem en aquest estudi).

Aquest tipus de dietes no s’han de seguir per llargs períodes de temps ja que són molt restrictives tot i que, alguns dels seus pilars, com el consum abundant de fruites i / o verdures, sí ha de formar part dels nostres hàbits alimentaris.

Generalment una cura depurativa estàndard consistirà en:

SUPRIMIR

Pot fer-se de manera gradual si es volen suavitzar els símptomes propis de la depuració, és a dir, durant la setmana prèvia a la depuració reduir el consum perquè en entrar de ple en el procés la seva total eliminació no generi efectes no desitjats.

• Tota substància estimulant i tòxica com el cafè, el te (amb teïna), la xocolata, el tabac i les begudes alcohòliques, entre d’altres.

• Qualsevol aliment d’origen animal: carns, marisc, embotits, peixos, ous, llet i productes derivats.

• Els cereals refinats: arròs, pastes, farines, pa, etc. (podem consumir els integrals).

• Els aliments precuinats, envasats i / o congelats.

• Els olis refinats.

• Els additius, en general.

• Els pesticides i altres productes químics presents en alguns aliments (és millor optar per aliments de cultiu biològic controlat).

EVITAR

Reduir el seu consum dràsticament (millor eliminar-los). Però en cas que per alguna raó social o laboral no es pugui, consumir-los en mínimes quantitats.

• La sal, el sucre, els làctics. En tot cas millor no refinats: sal marina, sucre natural de canya (panela) o llets vegetals (d’ametlles, de civada).

• Els cereals blancs. En tot cas millor no refinats: cereals integrals.

• Els sucs industrials.

• Peixos: en tot cas peixos blancs (lluç, llenguado, rap …).

• Llegums: intentarem prescindir-ne ja que creen flatulència, encara que si s’introdueixen lleument, i cuinades al vapor, cap problema.

PRENDRE

Aliments que es si poden formar part d’una cura depurativa on cal ingerir aliments de forma periòdica:

• Verdures preferentment fresques, de temporada i ecològiques: carxofes, cols de Brussel·les, carbassa, bròquil, api, pastanaga, rave picant, ruca, dent de lleó, cebes, fulles de mostassa, xicoira….

• Fruites preferentment fresques, de temporada i ecològiques: raïm, pomes, kiwis, pinya, cireres…

• Cereals integrals (fibres).

• Llavors de carbassa, de gira-sol, de llinosa, la civada o el segó de blat (fibres amb funció d’arrossegament).

• Aigua de bona qualitat (de font, embotellades de qualitat amb minerals i oligoelements necessaris).

Important: en totes les cures depuratives son recomanats Suplements probiòtics.

I recorda: si vols un menú d’una cura bàsica de depuració de 5 dies no dubtis en contactar-me, buscarem el més adequat i personalitzat per a tu!