logo salut i benestar

11 plantes medicinals per a ajudar a regular la tensió alta

by in Nutrición, Salud natural, Salud preventiva septiembre 16, 2020

Com ja varem parlar sobre com protegir-se de la tensió alta de forma natural, existeix una solució 100% natural per eliminar, o reduir la tensió alta. Estem parlant d’11 plantes medicinals (cassís, olivera, vinya vermella, nabiu, ruibarbre, galega, granes o llavors de raïm, reina dels prats, boixerola, aranja i mirtil) que, en combinació amb 3 aminoàcids, (histidina, L-carnitina i triptòfan) i actuant en equip, són capaces de mantenir a ratlla la hipertensió i protegir i estimular el seu sistema circulatori. Si a tot això afegim una estratègia dietètica i activitat física diària adequada, ens pot salvar la vida. Vegem-ne les seves propietats:

La vinya vermella, reguladora de la circulació

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) reconeix l’eficàcia de la vinya vermella en el tractament de les alteracions de la circulació venosa (insuficiència venosa i varius), el tractament de la fragilitat capil·lar (petits gots que es formen a la pell) i el tractament de cremades i irritacions associades a una crisi d’hemorroides. També té propietats antioxidants, antiinflamatòries i anti-edematoses, a més d’una acció protectora en el fetge, acció antimicrobiana, antioxidant i diürètica, validades per investigacions en els polifenols del raïm: el resveratrol (amb un potent efecte protector i estimulant en el sistema circulatori) i les oligoproantocianidinas -OPC- (que disminueixen la permeabilitat dels capil·lars i augmenten la seva resistència, el que evita la congestió venosa).

Llavors de raïm, afavoreixen la circulació

Les llavors de raïm tenen una concentració especialment alta de oligoproantocianidinas (OPC), que posseeixen propietats antioxidants vint vegades més eficaços que la vitamina C i 50 més que la Vitamina E. Per tant, tenen un efecte clar sobre els radicals lliures, que destrueixen la membrana cel·lular, danyen el col·lagen i són els responsables del reblaniment de les artèries (que al seu torn augmenta el risc d’hipertensió). També milloren l’elasticitat dels vasos sanguinis, prevenen que no s’enganxin entre sí els trombòcits de la sang, el que implicaria la formació de coàguls de sang i, a més, redueixen el colesterol que s’ha dipositat a la paret dels vasos sanguinis. Posseeixen també extraordinàries virtuts antiinflamatòries i contra els edemes.

Nabius, reforcen els capil·lars

El nabiu, ric en vitamina C, també aporta ferro, magnesi, potassi i fòsfor. Posseeix una quantitat rècord de flavonoides amb propietats fluïdificant i antioxidants. A més d’altres compostos fenòlics, conté una gran concentració d’antocians, de gran efecte antioxidant. Multitud d’estudis clínics i epidemiològics han publicat la relació que existeix entre el consum de nabius i una reducció del risc de patir malalties cardiovasculars i degeneratives. D’altra banda, els compostos fenòlics dels nabius podrien contribuir a reduir l’oxidació del colesterol en la sang, els efectes de l’estrès oxidatiu i la inflamació del sistema vascular. A més, enforteix els capil·lars i els protegeix de l’oxidació i millora el to vascular dels vasos. I no només això: se sap que les llavors de nabiu són riques en àcids grassos essencials de la família dels omega 3 (àcid alfa-linolènic i àcid esteridònic, per exemple) i dels omega 6 (àcid gamma-linolènic, per exemple ), que tenen propietats antihipertensives (reducció de la pressió sanguínia o de la tensió) i antiinflamatòries.

Reina dels prats per millorar la fluïdesa de la sang

Coneguda des de fa segles, la reina dels prats conté, entre d’altres, derivats salicilades precursors de l’àcid acetilsalicílic. De la mateixa manera que l’aspirina (àcid acetilsalicílic sintetitzada), posseeix propietats antiinflamatòries i analgèsiques, però amb un gran avantatge: la seva increïble tolerància. Al contrari que l’aspirina, que causa ulceracions i sagnats estomacals, la reina dels prats combat l’acidesa d’estómac. També conté flavonoides, tanins i alguns oligoelements, com el ferro, el sofre o el calci. A més d’altres conegudes propietats, actua com fluïdificant de la sang i també es recomana contra la cel·lulitis, l’arteriosclerosi i totes les malalties relacionades amb una sobrecàrrega de residus en l’organisme.

L’olivera, un hipotensor natural

La fama de la dieta mediterrània va néixer per l’aparició de multitud d’estudis que van demostrar que la taxa de mortalitat per malalties cardiovasculars és més baixa en els països que consumeixen oli d’oliva. D’altra banda, el full de l’olivera és un eficaç tractament preventiu i curatiu de la hipertensió arterial. Millora la circulació a la flexibilitzar i dilatar les artèries, afavoreix també la diüresi, redueix els edemes i disminueix el nivell d’urea en sang. Això és gràcies al fet que conté oleuropeïna (un important inhibidor de l’oxidació), oleuropeosida (amb propietats hipotensores, diürètiques, hipoglucemiants i espasmolítiques, juntament amb una acció vasodilatadora i antiarítmica) i flavonoides (antioxidants que ajuden a neutralitzar els radicals lliures i tenen un paper important en la protecció de la paret arterial). A més, a causa de les seves propietats, permeten reduir el colesterol «dolent» (LDL) i augmentar el «bo» (HDL).

Grosella negra (cassís), antioxidant i drenant

Les baies de la grosella negra (com el raïm negre) deuen la seva coloració intensa a unes molècules complexes, les antocianines, amb propietats properes a les de la vitamina P, que es comporten com caçadors dels radicals lliures. A més, contenen el triple de vitamina C que la taronja i són rics en provitamina A i vitamina E. Recents estudis han mostrat que el poder antioxidant del nabiu procedeix d’una sinergia entre els seus diversos compostos (antocianines, quercetina i vitamines A, C i E .

Boixerola, galera, aranja, ruibarbre i mirtil

Boixerola, galega i aranja (coneguts per les seves propietats hipoglucemiants), així com ruibarbre (que redueix el colesterol, la pressió arterial i el risc de patir malalties cardiovasculars) i mirtil (que millora la circulació general, contribueix a baixar el colesterol i té un potent afecte vasodilatador sobre els capil·lars i gots menors, fent que no s’agreguin massa plaquetes, greixos o colesterol a les venes, el que permet una major longevitat del sistema circulatori en general).

Aspectes més importants a tenir en compte a l’hora d’aplicar una dieta nutricional per tractar malalties cardiovasculars:

• Els aliments rics en calci, magnesi i potassi redueixen el risc de patir malalties cardiovasculars.

• Els aliments rics en antioxidants, com beta carotens (provitamina A), C i E redueixen el reg de patir-les.

• Els aliments rics en vitamines del grup B redueixen el risc.

• La fibra dietètica, sobretot de tipus soluble, redueixen el risc.

• Els aliments rics en àcids grassos essencials redueixen el risc.

• Els aliments rics en greixos saturats; colesterol i triglicèrids augmenta el risc de patir-les.

• Els aliments que produeixen acidificació sanguínia augmenten el risc de patir malalties cardiovasculars. La proteïna d’origen animal augmenta l’acidificació sanguínia.

Entre les estratègies terapèutiques nutricionals més importants podem assenyalar:

1. Reduir la sal de la dieta i dels aliments que continguin altes quantitats de sodi. Prohibit el consum de sals inorgàniques, sal comuna i bicarbonats.

2. Eliminar els aliments que pugen la pressió; tots aquells que són rics en sodi, rics en colesterol, coagulen la sang o retenen líquids.

3. Augmentar aquells aliments que ajudin a reduir-la; antioxidants i alcalinitzants.

4. Potenciar el consum de productes ecològics, lliures de toxines, que impedeixi la coagulació sanguínia i la posterior pujada de pressió.

5. Realitzar exercicis físics i de relaxació que ajuden a combatre l’estrès.

6. Eliminar mals hàbits o addicions com el tabaquisme i l’alcoholisme.

Si voleu més consells dietètics específics, o bé saber com triar el millor complement de plantes per al vostre benestar, no dubteu en contactar-me.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *