logo salut i benestar

Artrosi! Com evitar caure en el parany dels analgèsics

by in Bemer, Medicina, Nutrición, Salud, Salud natural septiembre 16, 2020

Quan algú pateix artrosi sent com si li estiguessin ficant un clau al genoll, a l’esquena o al maluc; altres vegades són les mans les que fan tan mal que fins i tot el gest quotidià més simple (com obrir una ampolla o netejar les verdures) es converteix en un autèntic suplici.

Aquests dolors porten a moltes persones a pensar, erròniament, que les seves articulacions estan desgastades, que ja han donat de sí tot el que havien de donar i que no es pot fer res més que serrar les dents i atipar-se d’analgèsics.

Però no és així en absolut com funciona la cosa: el nostre cos és un ésser viu i les articulacions tenen la capacitat de regenerar-se, sempre que els hi aportem els nutrients necessaris per viure i enfortir-se. Així ho demostren els últims estudis científics (dels que tot seguit parlarem) que ens faran veure que és possible alleujar els nostres dolors i tornar la mobilitat i la flexibilitat a les nostres articulacions.

Podrem tornar a fer llargues passejades, fer manualitats i jardineria, cuinar, jugar amb els néts, anar-se’n de viatge … i oblidar aquest dolor intens que s’irradia per tot el cos.

Nutrients específics per alleujar l’artrosi

S’ha produït un gir substancial en el tractament de l’artrosi arran de la publicació de l’important estudi The Moves. S’hi va fer un seguiment d’un total de 606 pacients que patien artrosi primària de genoll amb dolor, de moderat a sever, durant sis mesos en 42 centres mèdics de França, Alemanya, Polònia i Espanya. (1)

Els resultats de l’estudi sobre l’artrosi es van presentar el juny de 2014 al Congrés Europeu Anual de Reumatologia, i indiquen que els efectes combinats de la condroitina i la glucosamina, substàncies presents de forma natural en l’organisme, són comparables als que s’obtenen amb antiinflamatoris.

Aquest estudi ha obert els ulls a molts professionals de la salut, encara que els resultats que presenta no són totalment nous. Altres investigacions ja havien mostrat abans la importància d’una suplementació amb glucosamina i condroitina. Així, dos estudis clínics duts a terme en persones que patien artrosi de genoll van mostrar que la ingesta diària de 1.500 mg de sulfat de glucosamina durant tres anys permet bloquejar l’avanç de la malaltia. (2)

En un estudi controlat doble cec dut a terme en 120 persones que patien artrosi de genoll, l’utilització de sulfat de condroitina durant un any va permetre reduir el dolor dels pacients i aturar la destrucció del cartílag. (3)

L’enorme avantatge d’aquestes dues substàncies naturals és que són totalment segures i no provoquen cap dels efectes indesitjables lligats als antiinflamatoris quan es prenen durant un temps prolongat (destrucció del cartílag, perforació gastrointestinal …).

Els fàrmacs contra el dolor agreugen la degradació dels cartílags

I el que és encara pitjor, alguns estudis han demostrat que els fàrmacs antiinflamatoris acceleren el desenvolupament de l’artrosi a agreujar la degradació del cartílag, els ossos i els tendons. (4)

Se sap igualment des de fa temps que, quan es prenen durant un període prolongat, poden provocar hemorràgies digestives en perforar la paret de l’estómac i l’intestí.

L’acció dels nutrients antiartrosis és molt diferent

Per comprendre millor aquesta diferència, és important tenir en compte, com hem comentat abans, que aquests nutrients es troben ja en l’organisme de manera natural.

La glucosamina és un aminoàcid que l’organisme fabrica de forma natural des de la glucosa i la glutamina. Quant a la condroïtina, es tracta d’un component essencial del cartílag.

Aquests nutrients actuen de manera molt diferent als fàrmacs contra el dolor, ja que posseeixen la capacitat única de penetrar en el líquid sinovial. El líquid sinovial és una substància viscosa, transparent i lleugerament groguenca que banya les articulacions, la funció essencial és assegurar la lubricació d’aquestes i alimentar el cartílag. Per exercir les seves funcions correctament, el líquid sinovial necessita quantitats suficients de glucosamina i condroitina. Aquests nutrients fan possible la fabricació de proteoglicans, molècules essencials en la biologia de les cèl·lules del cartílag.

El problema és que el contingut de glucosamina i condroitina en el líquid sinovial va disminuint amb l’edat, que és la raó per la qual el cartílag pot endurir-se, esquerdar o provocar dolors.

Com tractar la malaltia de l’artrosi «des de dins»

Estareu amb mi que, si es pateix artrosi, sembla més intel·ligent tractar la malaltia «des de dins», aportant al seu organisme els nutrients que necessita per actuar sobre l’origen del problema, en lloc de limitar-se a prendre antiinflamatoris, no és així? Per això en els complements nutricionals pot estar la solució real al problema de l’artrosi. I dic «pot» amb tota intenció, ja que no tots els complements són iguals.

Per això cal que parlem de la composició que ha de tenir el complement nutricional ideal per lluitar amb eficàcia enfront de l’artrosi.

Busqueu fórmules que compleixin aquests requisits o, si ho desitgeu, podeu preguntar-me per a que us aconselli algun complement nutricional per l’artrosi.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *