logo salut i benestar

Prens Omeprazol? Això t’interessa

by in Salud natural septiembre 16, 2020

Quantes pastilles de Omeprazol t’hauràs pres al llarg de la teva vida? L’Omeprazol és un dels fàrmacs clàssics que s’utilitza com a protector gàstric i antiàcid, un autèntic supervendes en les farmàcies (el medicament més consumit al nostre país!), que es recepta també per a tractar el reflux gastroesofàgic i l’acidesa d’estómac. De fet, segons l’informe del Sistema Nacional de Salud «Los medicamentos más vendidos en España”, 54,4 milions d’envasos, el que suposa un 6.4% sobre le total de medicaments (basat en dades del 2013, últimes disponibles).

Durant anys s’ha receptat massa (ho reconeixen els propis metges) i, en vendre’s sense recepta, és el medicament al qual molta gent recorre tot just començar un tractament o inclús per prevenció davant menjars massa abundants o amb excés d’alcohol. Inclús moltes persones ho prenen sistemàticament en començar el dia (pel que pugui passar!) i, entre un 8,5 i un 10% de la població, el pren diàriament.

Fa pocs anys van començar a aparèixer ombres sobre aquest medicament tot terreny de la família dels inhibidors de la bomba de protons. El seu nom, que més aviat sona a arma nuclear, fa referència a la seva forma d’actuar amb l’àcid del suc gàstric. Segons un estudi realitzat per la Universitat de Stanford (Estats Units) i publicat a Plus One, després d’investigar a 2,9 milions de pacients els investigadors van arribar a la conclusió que l’Omeprazol augmenta el risc d’infart d’un 16 a un 21%, donat que afavoreix la necrosi del cor en reduir els nivells d’òxid nítric de les cèl·lules.

Un estudi realitzat pel Kaiser Permanent Institute for Health Policy dels Estats Units i publicat en la revista Journal of the American Medical Association va revelar que la presa prolongada (durant dos anys o més) d’Omeprazol pot derivar en demència, mal neurològic, anèmia i altres complicacions. La raó està que la reducció de l’àcid clorhídric que provoca el medicament impedeix la normal assimilació de la vitamina B12, el dèficit de la qual implicaria aquests problemes. La recerca es va dur a terme amb 25.956 pacients i es va concloure que la presa del medicament implica un 65% més de probabilitats de tenir nivells baixos de Vitamina B12.

I això no és tot. Un altre estudi publicat aquest mateix any per la revista Journal of theAmerican Society of Nephrology advertia que aquest compost, sobretot si es pren de forma prolongada, pot ocasionar una reducció en la funció renal, malaltia renal crònica i fallada renal greu.

Per a posar la cirereta, un estudi realitzat per la Facultat de Farmàcia de la Universitat d’Alcalá (UAH) ha posat de manifest que el 38% dels pacients que prenen Omeprazol per prescripció mèdica no haurien de fer-ho, perquè els seus tractaments farmacològics no requereixen d’un protector estomacal. Els autors també destaquen que l’automedicació (encara més perillosa) està relacionada directament amb hàbits poc saludables, com l’abús d’alcohol, de cafè o els excessos alimentosos.

I és que els inhibidors de la bomba de protons (IBP), com l’Omeprazol, actuen reduint de manera considerable la quantitat d’àcid gàstric produïda en l’estómac. Per a això bloquegen una bomba cel·lular que produeix ions d’hidrogen (H+), és a dir, els àtoms d’hidrogen que han perdut un electró. Aquests ions se solen associar amb ions de clor per a formar l’àcid clorhídric (HCl). I, en inhibir la secreció dels ions H+, els IBP disminueixen amb molta força l’acidesa gàstrica (fins a un 99%).

Així doncs, en reduir l’acidesa d’estómac, els pacients que pateixen cremor se senten alleujats. Lògic: si hi ha poc o gens d’àcid en l’estómac, llavors hi haurà menys reflux gastro-esofàgic i la cremor que s’experimenta en la part central del pit (per on discorre l’esòfag) s’alleujarà fins a desaparèixer. Però el problema resideix que aquests àcids que se suprimeixen amb els medicaments estan aquí per alguna cosa! I eliminar-los porta com a conseqüències les que ha vist més amunt.

Alternatives a l’Omeoprazol: Fenogreco versus Omeprazol

Així que, abans de córrer a la farmàcia a la recerca d’una caixa d’Omeprazol o similar, és important saber que existeixen alternatives naturals.

I ja que estem parlant de recerques científiques, parlarem d’una ben curiosa: investigadors del departament de Bioquímica de la Facultat de Ciències de la Universitat de Annamalai Nagar, a l’Índia, han fet una increïble troballa. Han comparat l’efecte de les llavors de Fenogreco (una lleguminosa mediterrània que es troba entre les plantes medicinals més antigues de la història de la humanitat) en les úlceres gàstriques enfront de l’Omeprazol. I els resultats són espectaculars a favor del Fenogreco, que ha demostrat ser més eficaç (a part, per descomptat, d’innocu) per a protegir la mucosa gàstrica i prevenir i reduir les lesions ulceroses.

Cal dir que l’experiment s’ha dut a terme de moment en rates (els rosegadors, com sabem, s’usen sovint en els estudis científics perquè, entre altres raons, l’estructura orgànica bàsica en ratolins i humans és la mateixa a diferent escala), però els resultats són contundents i tot apunta al fet que perfectament extrapolables a les persones.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *