logo salut i benestar

La faringitis i els antibiòtics

by in Medicina, Salud natural, Salud preventiva septiembre 16, 2020

L’aire fred es cola en l’organisme especialment a través de la respiració. Per això és recomanable, quan baixen les temperatures, cobrir-nos la gola i el nas.

Però si tot i una faringitis s’instal·la al nostre organisme i patim de mal de coll, en cap cap és bona idea recórrer als antibiòtics, ja que l’origen del mateix sol ser viral i rares vegades bacterià.

En el seu lloc, és molt millor optar per la prevenció o un tractament de fitoteràpia que ens ajudi a enfortir el sistema immunitari, reduint així el risc de caure malalt.

Mal de coll o amigdalitis? El tabac, el monòxid de carboni, els gasos del tub d’escapament, les pintures, coles i dissolvents, les nanopartícules, l’amiant… A vegades la presència d’aquests contaminants basta perquè se’ns irritin les vies respiratòries; en altres casos el mal de coll és un símptoma que acompanya a diferents malalties, tant en nens com en adults.

Si patim una inflamació aguda d’origen infecciós, el més probable és que ens trobem davant d’un cas de faringitis comuna, en que el simple acte de parlar o d’empassar ens causa dolor. Si malgrat estar seguint un tractament, aquest dolor ve acompanyat de febre durant més de 48 hores o s’observen taques blanques sobre les amígdales o la faringe, cal que anem al metge, ja que pot tractar-se d’una amigdalitis infecciosa (encara que “angines” -paraula grega que significa “dolor opressiu”- s’usa col·loquialment per a fer referència a la inflamació infecciosa de les amígdales, la paraula més correcte és amigdalitis). Aquesta infecció de les amígdales també causa inflamació i dolor en empassar.

El 70% dels casos d’ infecció sol ser d’origen viral però, en d’altres, l’agent que els causa pot ser un bacteri molt perillós: l’estreptococ beta hemolític, molt més difícil de combatre i que pot deixar seqüeles importants, com alteracions greus en el cor i el ronyó (glomerulonefritis aguda i endocarditis). Quan existeix una infecció bacteriana per estreptococ beta hemolític és necessari tractar amb antibiòtics (penicil·lina) i durant un període que varia entre 1 i 5 setmanes, per a evitar així les complicacions càrdio-renals.

Són necessaris els antibiòtics pel mal de gola?

Existeix una prova de ràpid diagnòstic (prova estreptocòccia) que permet comprovar si la presa d’antibiòtics és realment necessària. Triga uns 20 minuts a fer-se i amb un cultiu de l’exsudat faringi pot detectar-se la presència d’infecció estreptocòccica del grup A. Atenció: si el resultat és positiu i es recepta un cicle d’antibiòtics és important seguir el tractament fins al final, fins i tot si el mal de coll desapareix abans.

Automedicar-se amb antibiòtics

Cal anar en compte amb l’automedicació a base d’antiinflamatoris no esteroides (AINE), especialment amb ibuprofens (un dels medicaments més emprats que a més es pot comprar sense recepta mèdica). Els antiinflamatoris poden reduir la inflamació i el dolor, però aquest fàrmacs emmascaren les infeccions, fins i tot les més greus, desencadenant complicacions.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *