logo salut i benestar

INSOMNI, ESTRÈS, ANSIETAT… OLIS ESSENCIALS per combatre’ls

by in Descanso, Fitoterapia, Naturopata, Salud, Salud natural, Salud preventiva febrero 23, 2021

L’aromateràpia és una arma eficaç per combatre trastorns nerviosos i de la son. I és que certs olis essencials actuen de manera específica sobre determinats símptomes com la por, l’angoixa… Aprendre a usar-los per separat i a combinar-los per obtenir les millors sinergies.

Però a més d’això la falta de son compromet l’eficàcia de les defenses de l’organisme (és a dir, del sistema immunològic), augmentant amb això el risc de contraure infeccions i la probabilitat de desenvolupar malalties. I així mateix posseeix una relació directa amb els impulsos de tipus alimentari (coneguts com «compulsions alimentàries» o «desitjos»), segons ha apuntat un estudi (1); un comportament que, si no es controla i es atura, pot acabar desencadenant sobrepès i obesitat.

L’aromateràpia: un recurs ràpid i eficaç. Els éssers humans som pràcticament els únics animals que patim trastorns de la son, entre els quals s’inclouen la dificultat per adormir-se i els despertars nocturns, però també l’excés de son (hipersòmnia) i el descans poc reparador. El pitjor de tot és que, a causa de l’estil de vida actual, tots ells són problemes cada vegada més comuns. De fet, es calcula que fins al 30% de la població pateix algun trastorn de la son i que en un 4% dels casos es tracta d’un problema crònic.

L’estrès, l’ansietat i l’angoixa són en gran mesura responsables de la mala descans generalitzat, de manera que saber com abordar-los de forma específica resulta essencial.

La importància d’un descans de qualitat

Un somni de qualitat permet una recuperació física i mental completa, el temps que regula la producció d’hormones relacionades amb funcions metabòliques importants (com ara la de l’creixement, la insulina i la leptina). És per això que la manca de descans no només produeix fatiga física i nerviosa, sinó també dificultat per concentrar-se, canvis d’humor (aguditzant les crisis d’ansietat), tristesa i fins i tot a llarg termini depressió.

Els olis essencials (OE) es dibuixen com una de les solucions més eficaces i ràpides contra els problemes de son i els relacionats amb l’ansietat i l’estrès, ja que la seva inhalació permet realitzar connexions directes amb el cervell i l’inconscient, recuperant el vincle amb els records i les emocions positives de manera directa i immediata (molt més ràpid que per via oral, per exemple).

Precisament per això els OE més recomanats en aquests casos (2) (3) destaquen pel seu alt contingut en compostos aromàtics (com ara l’acetat de linanilo) i en alcohols monoterpénics (com el linalol). Aquestes dues molècules bioquímiques afavoreixen la relaxació i l’endormiscament a l’frenar el responsable dels missatges d’alerta que es produeixen en l’organisme, és a dir, a el sistema nerviós simpàtic. Vegem què olis resulten especialment eficaces per millorar la qualitat de la son (recordeu que sempre és preferible apostar per productes de qualitat ecològica)

Contra els trastorns de la son

Certs OE relaxants exerceixen un poderós efecte sobre el sistema nerviós autònom, permetent gaudir d’un son reparador. El millor de tots ells, sens dubte, és el OE de lavanda (Lavandula officinalis), una de les grans armes de l’aromateràpia per a gairebé qualsevol problema relacionat amb el sistema nerviós. Aquest OE posseeix una eficàcia incontestable contra els trastorns de la son gràcies al seu alt contingut en molècules sedants i calmants, sent els seus principis actius més destacats, precisament, el acetat de linanil i el linalol (4). De fet, només cal olorar directament del pot o d’un mocador impregnat amb un parell de gotes per regular i relaxar el sistema nerviós i induir un somni de qualitat. Si un difusor, afegiu entre 15 I 20 gotes cap a la tarda-nit i deixi-ho funcionant en el seu dormitori. Finalment, també pot realitzar-se un automassatge amb 2 gotes d’ OE diluïdes en oli vegetal (OV) a partir de mitja tarda, amb l’objectiu d’anar augmentant la relaxació. Si el seu problema és que pateix un somni excessivament lleuger (és a dir, que es desperta i es revela amb facilitat), pot provar l’OE de camamilla romana (Chamaemelum nobile). El seu efecte relaxant és tan notable (5) que és útil fins i tot en cas d’hipertensió. Pot aplicar-lo en forma de massatge sobre la pell a la nit (millor sempre diluït) o inhalar-olorant directament del flascó o d’una tela impregnada abans de ficar-se al llit o al l’despertar al mig de la nit. Fins aquí els millors OE per combatre el mal descans en general. Això no obstant, tal com s’ha vist hi ha factors concrets (estrès, ansietat, angoixa …) que dificulten el son reparador i enfront dels quals l’aromateràpia proposa solucions específiques. Són les següents.

Contra l’estrès

D’una banda, OE de mandarina (Citrus reticulata) està molt recomanat quan costa desconnectar, parar i relaxar-se, encara que el seu efecte és bastant suau (de fet, s’aconsella en nens amb hiperactivitat (6). Al seu efecte antiestrès se li sumen certes propietats sedants i lleugerament somníferes, per la qual cosa ajuda a agafar el son. Per beneficiar-se de les seves propietats, afegeixi al seu difusor entre 15 i 20 gotes durant la tarda o abans d’anar a dormir. Però també podrà utilitzar aquest OE per via tòpica (amb un parell de gotes diluïdes en un OV i aplicades en massatge als canells, a les plantes dels peus o en el plexe solar) o per via oral (prengui 2 gotes diluïdes en 1 culleradeta de mel o d’oli d’oliva o sobre qualsevol altre suport neutre, matí i nit).

 L’AE de taronger amarg (Citrus × aurantium), per la seva part, de nou és ric en acetat de linanil i linalol, així com un bon regulador de el sistema nerviós. Podeu provar a respirar-se directament en un mocador impregnat amb 2 gotes. I, ja finalment, l’OE de romaní (Rosmarinus officinalis) està especialment indicat per alleujar els trastorns físics derivats de l’estrès que també afecten la qualitat de la son: espasmes nerviosos, musculars, contractures, dolors musculars … Pot aplicar-diluït en AV sobre la zona afectada i fer massatges.

Contra l’ansietat

Hi ha una sèrie d’olis essencials que afavoreixen especialment la concentració i la calma, a el temps que combaten l’ansietat. El primer d’ells, l’OE de la planta de l’encens (Plectranthus coleoides), és també un antidepressiu que afavoreix la presa de consciència. Pot ingerir diluint 2 gotes sobre un suport neutre (valdrà una mica de mel o d’oli) o aplicar-se per via tòpica amb un suau massatge sobre el plexe solar o la columna vertebral després d’haver estat diluït en un AV. L’OE de sàndal (Santalum album) també és un relaxant tradicional que ajuda a combatre la depressió i l’astènia. Per via tòpica es poden aplicar 2 gotes d’AE diluïdes en 2 d’AV en forma de massatge a l’esquena, però si ho prefereix també pot prendre per via oral (un màxim de 2 gotes sobre un suport neutre i de 2 a 3 vegades a l’ dia). Com a tercera opció hi ha L`OE de ylang-ylang o flor de Cananga (ilang-ilang), que actua com un poderós sedant i antidepressiu amb propietats tòniques, si bé en aquest cas s’administra únicament per via tòpica. Per a això cal diluir-lo en la mateixa quantitat d’OV i fer un massatge amb la barreja el plexe solar i la part interior del canell.

Contra l’angoixa L’OE de marialluïsa (Aloysia citrodora) és un potentíssim calmant capaç de combatre la sobreexcitació, l’ansietat i el patiment emocional fins i tot en casos de depressió. Per això, si el seu insomni va acompanyat de crisi d’angoixa intensa li resultarà útil consumir 2 gotes diluïdes en un suport neutre 3 vegades a el dia. També el AE d’espígol (Lavandula angustifolia) l’ajudarà a restablir l’equilibri energètic i la pau interior, afavorint la introspecció i la relaxació i facilitant amb això un descans reparador. Per aconseguir-ho, S’han de fer automassatges en el plexe solar amb 2 o 4 gotes a l’anar a dormir. I encara que en aquest cas no cal diluir, també podrà barrejar-amb un OV relaxant, per exemple el d’ametlles dolces (Prunus dulcis), per multiplicar l’efecte.

¿I per aixecar l’ànim? Un aspecte important i que no sempre es té en compte és la necessitat de combatre l’estrès i l’ansietat durant tot el dia per arribar el més tranquil possible a l’hora d’anar a dormir. I en aquest sentit, hi han dues rutines molt positives que poden ajudar:

• D’una banda, acostumar-se a fer pauses de diversos minuts al llarg de la jornada, intentant concentrar-se en el «aquí i ara». Pot aplicar-1 gota d’OE de lavanda a cada ma abans de tancar els ulls i respirar profundament durant uns minuts.

• De l’altra, realitzar automassatges diaris en peus, braços, mans, clatell, coll, cara… I és que activant la pell s’estimula el que podria denominar-se la «farmàcia interna» de l’organisme.

Però també en aquest punt resulta de gran ajuda l’aromateràpia. De fet, certs olis essencials com ara els cítrics representen el bon humor i l’alegria i són capaços de millorar i estabilitzar l’ànim. Un dels OE més valorats en aquest sentit és el de flor del taronger (Citrus sinensis). Donada la seva eficàcia per reduir la fatiga i l’angoixa es recomana especialment en cas d’estrès i de depressió. No obstant això, tal com ja s’ha vist, també és un recurs molt utilitzat per combatre l’insomni i altres trastorns nerviosos. Es pot administrar per via tòpica (amb 1 o 2 gotes dissoltes en un OV i aplicades als canells), per via oral (prengui 1 o 2 gotes sobre un suport neutre un màxim de 2 vegades a el dia) o inhalándose directament.