logo salut i benestar

El bacteri que ajuda a aprimar-nos

by in Salud, Salud natural, Salud preventiva septiembre 16, 2020

«Ho he provat tot i no aconsegueixo aprimar-me»

Si esteu intentant perdre pes, potser heu pronunciat alguna vegada aquesta frase. Si és així, segurament us cal un element clau: potser és que no compteu amb una bona flora intestinal.

Durant molt de temps s’ha pensat que la flora intestinal servia fonamentalment de reforç per a les defenses i, efectivament, garanteix el 80% de les nostres defenses immunitàries, que no és poc.

S’han fet progressos científics en aquest camp i, recentment, els investigadors han descobert que la flora intestinal també incideix sobre el control del pes.

La relació directa entre la flora intestinal i el sobrepès

En matèria de tractaments per a l’obesitat i la diabetis tipus 2 hi ha una revolució en potència. Els investigadors consideren que la introducció de bacteris beneficiosos en l’intestí podria resultar clau per tractar l’obesitat.

El sistema digestiu alberga prop de 500 espècies diferents de microorganismes que participen en la digestió i la immunitat. Hi ha milers de milions d’ells! Conformen un exèrcit de bilions de microorganismes que poblen l’intestí i que, dia i nit, el protegeixen, el netegen i impedeixen que els bacteris i llevats nocius es desenvolupin i els treguin el lloc.

Perquè ens fem una idea: el nostre cos conté deu vegades més d’aquests microorganismes que de cèl·lules, és a dir, 100 bilions -ni més ni menys que 14 zeros. Aquest immens exèrcit es diu «flora intestinal».

Cuidar-se la flora intestinal

Cal cuidar-se la flora intestinal amb la ingesta d’aliments sans, a més de repoblar-la amb certa regularitat. En cas contrari, la nostra flora es convertirà en un refugi per a organismes nocius, provocant-nos restrenyiment, flatulències, diarrea, inflamacions de divers tipus, alteracions cutànies, ganes de dolç, sobrepès i canvis d’humor. A més, una flora en mal estat també pot generar malalties més greus com còlon irritable, diarrea amb sang, càncer de còlon, diabetis tipus 2 o obesitat.

Aliments que cal evitar per una bona flora intestinal

Excés de pasta, pizzes i sucres. El problema fonamental de l’alimentació bàsica moderna resideix que degrada la flora intestinal en reduir la seva diversitat i potenciar la proliferació de microorganismes molt nocius. Els antibiòtics agreugen aquests efectes, ja que destrueixen els bacteris beneficioses que hi viuen des que vam va néixer i fan que proliferin els microorganismes indesitjats.

En la nostra societat, el gluten, que trobem en el pa, la pasta i les pizzes, sovint es digereix malament i pot provocar una inflamació crònica de l’intestí, que al seu torn és símptoma d’un debilitament de la flora intestinal.

L’acció del gluten pot comparar-se amb una fricció constant de la paret interna del nostre intestí amb un paper de vidre, que va destruint la mucosa que protegeix la paret. Aquesta mucosa es compon de milers de milions de bacteris úniques, que s’encarreguen de posar ordre en el nostre intestí per mantenir-lo net i sa.

La paret del nostre intestí es torna llavors porosa i deixa que tot tipus de substàncies nocives passin a la sang, el que provoca innombrables alteracions, entre d’altres una acceleració de l’acumulació de greixos.

Tots els aliments ensucrats o que es transformen ràpidament en sucre també resulten nefastos per la nostra flora intestinal. Tal és el cas de la glucosa de les patates, la fructosa dels sucs de fruita i la lactosa dels productes lactis. Tots ells afavoreixen la proliferació d’una flora fúngica (fongs) que altera la immunitat i comporta una major exposició a la diabetis, l’obesitat, els accidents cardiovasculars i alguns tipus de tumors.

El desequilibri de la flora intestinal pot provocar sobrepès o dificultar la pèrdua dels quilos. En nombrosos estudis s’ha observat que la flora de les persones obeses tenia una composició diferent a la de persones primes.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *